SEO – søkemotoroptimalisering

SEO handler om å skaffe mye gratis trafikk fra det «ekte» søketreffet på søkemotorene. Dette er en innsats som er både viktig og særdeles lønnsom.
Søkemotorer står for ekstremt mye trafikk inn til norske nettsteder. Markedsføring på søkemotorer kalles med et fellesbegrep SEM, Search Engine Marketing, og dette omfatter egentlig to forskjellige teknikker:

  • SEO – Search Engine Optimization – altså tiltak for å få gratis trafikk fra det ekte søketreffet.
  • PPC-annonsering – betalte annonser, i praksis først og fremst Google AdWords. (PPC står for Pay Per Click, fordi slike annonser betales per klikk.

SEO leser du om på denne siden, og PPC-annonser kan du lese mer om her. Hva som er forskjellen på de to ser du på figuren under:

Snittet for fordeling av trafikk er at ca 70% av klikkene på en søketreff-side går til det organiske søketreffet, altså de oppføringene som er gratis. Dette er altså ikke bare det billigste stedet å ha en oppføring, men også det mest effektive. Saken er imidlertid at en god rangering i det ekte søketreffet på Google og andre søkemotorer kan du ikke betale for. Det må du fortjene, gjennom å faktisk ha nyttig informasjon om det emnet brukeren søker etter. Hvordan dette gjøres kan du lese mer om lenger ned på denne siden.

Hvilke søkemotorer gjelder?
Det finnes jo flere søkemotorer på det norske markedet, men i realiteten er det kun Google du trenger å tenke på. Google står alene for anslått rundt 80% av den trafikk som genereres fra søkemotorer og hybridtjenester (som Kvasir og Startsiden, der søket også er levert av Google). Tilpasser du deg Googles regler, vil du også være godt tilpasset til de andre søkemotorene, som i hovedsak følger samme regler som Google.

Under ser du fordelingen av søkemotorer i faktisk skaffet trafikk, basert på brukerdata fra over 1000 norske nettsteder. Tallet er levert av fagbladet Web Magasin i nummer 2 2008:

Kort sagt: Tilpass deg til Google, så får du best forutsetninger for mye, gratis trafikk.

Hvordan få gratis trafikk fra Google?
Som sagt kan du ikke kjøpe deg oppføringer i det ekte søketreffet på Google – slike oppføringer må du fortjene gjennom å ha god teknisk kvalitet og godt innhold.

Her er våre beste råd:

1. Pass på at sidene dine har en god nok teknisk kvalitet.
Noen typer tekniske valg gjør at du får store problemer med å i det hele tatt bli indeksert i Google’s indeks. Lager du for eksempel hele nettstedet ditt i flash vil du ikke få gode oppføringer, fordi Google ikke klarer å indeksere flash-sider. Du kan teste din tekniske kvalitet på to måter: Med «klipp-og-lim-testen», og med validering:

1.1 Klipp-og-lim-testen
Dette er en test som gjør at du kan få en viss pekepinn på hvordan sidene dine ser ut for en søkemotor. Slik gjør du:

  1. Gå inn på siden din
  2. Merk av alt innholdet på siden (CTRL + A)
  3. Kopier dette (CTRL + C)
  4. Åpne notisblokk/notepad
  5. Lim inn det kopierte

Det du nå ser gir deg et inntrykk av hva søkemotoren ser. I noen tilfeller vil du nå se at store deler av siden ikke registreres som innhold av Google i det hele tatt – blant annet bilder og flash-filer. Vær også oppmerksom på at menypunkter som er laget som grafiske elementer/bildefiler typisk ikke vil være med, noe som er svært skadelig for din søkemotorsynlighet.

1.2 Validering
Koden på alle websider skal være i henhold til en bestemt standard. Denne standarden settes av den globale organisasjonen World Wide Web Consortium, også kalt W3C. W3C har et eget verktøy liggende på nett, der du enkelt og gratis kan finne ut om koden på en webside er i tråd med HTML/XHTML-standardene.

Klikk her for å gå til W3C sitt valideringsverktøy.

På den siden du kommer til ved å klikke på lenken over kan du bare skrive inn URL’en til din side (for eksempel www.mittfirma.no), og klikke på Check-knappen. Du vil da få en oversikt over om det finnes feil på siden eller ikke (rød stripe betyr at det er feil, mens grønn stripe betyr at det ikke er feil). Finnes det feil på din side får du også videre en liste over hver enkelt feil som finnes og hva som skal til for å rette denne. Denne oppskriften kan du så gi til din programmerer eller din tekniske leverandør, som så kan rette webmalen din i henhold til listen. Jo færre feil du har – ideelt sett skal du ikke ha noen – jo bedre tekniske forutsetninger har du for å rangere godt på søkemotorer. I tillegg får du fordelen av at sidene dine vil bli vist riktig og relativt likt på forskjellige nettlesere og plattformer.

NB! Valideringsfeil er som regel feil i den tekniske løsningen eller i malverket. Det er sjelden at arbeid med innhold medfører valideringsfeil. Som regel vil derfor valideringsfeil være reklamasjonsgrunn overfor leverandør av teknisk løsning og/eller webdesign/malverk.

2. Lag godt innhold
Uttrykket «Content is king» er ikke bare en talemåte når det gjelder søkemotorer – det er helt og holdent reelt. Gitt at den tekniske kvaliteten din er over et visst minimum, er det nemlig først og fremst innholdet ditt som avgjør hvor mye trafikk du vil få fra det organiske søketreffet på søkemotorene.

2.1 Bruk de riktige søkeordene når du skriver
I bunn og grunn er søkemotorer ganske dumme. De gjør egentlig først og fremst én ting: De teller forekomster av ord. Hvis en bruker går på Google og søker etter «regnjakke» vil han få opp en liste med websider der ordet «regnjakke» forekommer. MEN: Han vil naturligvis ikke få med de sidene som ikke har ordet «regnjakke» i seg, selv om de har andre ord som kanskje betyr det samme, for eksempel «regntøy» eller «regnfrakk». Regel nummer én for søkemotorvennlig innhold er derfor at du bruker de relevante søkeordene når du skriver. Slike søkeord kalles også ofte trigger-ord, og du kan lære mer om triggerord på Nettredaktor.no.

Mange, mange bedrifter går glipp av mye gratis trafikk fordi de rett og slett ikke bruker de rette ordene på riktig måte på sine websider.

2.2 Skriv nok tekst
Søkemotorer liker nettsteder med mye tekst. Google tenker som så at mye tekst betyr mye informasjon, og vil derfor rangere et nettsted der ordet «regnfrakk» forekommer 10 ganger foran en side der ordet bare finnes 5 ganger for de søkere som søker på dette ordet, bare som et eksempel. For deg som driver en nettbutikk kan dette bety at det kan være vanskelig å få nok tekst når du bare har korte produktomtaler. Dette betyr at du kan vurdere om du skal lage noen ekstra nyttesider bare for å ha mer informasjon som kan trekke brukere. Driver du en blomsterbutikk kan du derfor kanskje vurdere å lage et «blomsterleksikon» på nett, eller hvis du skal selge organiske gårdsprodukter, hvorfor ikke lage en nettressurs om organisk jordbruk? Slike strategier kalles innholdsbasert salg.

Du kan også lese mer om innholdsbasert salg på Nettredaktor.no.

2.3 Bruk lenker og menyer riktig
Google teller forekomster av ord på siden, men Google vekter også forskjellige forekomster forskjellig. I utgangspunktet er det slik at et nettsted med søkeordet 10 ganger kommer foran ett nettsted med søkeordet 5 ganger – men dette kan modifiseres av hvordan søkeordene brukes på de to nettstedene. Forekomster av søkeord i overskrifter og i lenker teller mer enn forekomster av søkeord i vanlig brødtekst. Du kan derfor øke sannsynligheten for å rangere godt på søkeordene ved at du ikke bare sørger for at de viktigste ordene blir brukt i teksten, men ved å også passe på at du bruker disse ordene i lenker og spesielt i menyer.

Grunnen til at menyordene er spesielt viktige er denne:
Google vekter forekomster av søkeord i lenke mer enn i brødtekst. En meny bør absolutt være utformet som tekst. Nettstedets globale meny finnes på alle sider på nettstedet, og disse ordene vil da forekomme som lenker på nettstedet like mange ganger som nettstedet har sider. Kort forklart: Har du et nettsted med 100 forskjellige sider, og du har ordet «regnfrakk» i din globale meny (som finnes på alle sider), vil du altså ha 100 lenker med ordet «regnfrakk» som alle peker inn til en og samme side som også sannsynligvis har ordet «regnfrakk» som overskrift. Du har da «fortalt Google 100 ganger at denne siden handler om «regnfrakk» og dermed øker sannsynligheten for at din side kommer opp først når noen søker etter «regnfrakk». Vil du se et godt eksempel på hvordan dette fungerer i praksis, så se på nettbutikken Beauty Basket. Her har innehaveren bevisst gått inn for å bruke relevante søkeord i global meny, og resultatet er da også at denne siden kommer opp i første skjermbilde om man søker på «mineral makeup» på Google.

3. Ikke juks!
Det finnes flere leverandører som tilbyr raske løsninger for gode oppføringer på Google og andre søkemotorer. Svært mange av disse bruker taktikker som er i strid med Google’s retningslinjer. Dette kan i verste fall medføre at ditt nettsted kan bli utestengt fra Google – noe som forretningsmessig er ganske katastrofalt.

Radisson SAS ble utestengt fra Google for noen år siden. Denne hendelsen kan du lese mer om på Digi.no. Nyere er tilfellet med søkemotoroptimalisereren Prioritet som selv ble utestengt fra Google (hvilket jo burde være en advarsel mot denne leverandøren og andre som bruker samme metoder). Vanligere enn utestenging er imidlertid at man får «straffe-minuspoeng», som gjør at man rykker 10 eller 20 sider nedover i søketrefflisten. I realiteten er jo dette nesten det samme som en utestenging, i og med at praktisk talt ingen klikker seg videre til Google’s side 10 eller 20 på et søk.

Mer om etisk søkemotoroptimalisering kan du også lese på bloggen til Roar Eriksen. Roar regnes som Norges fremste ekspert på søkemotoroptimalisering, og jobber med dette både her hjemme og internasjonalt.

Lyst til å lære mer om søkemotoroptimalisering?
Se Webgruppens kurs i analyse og markedsføring for web.